Cara Nak Buat Kerepek Pisang
Alat sagat - gunakan sagat seperti digambar itu. 1 sikat Pisang nangka boleh guna Pisang Lain juga ikut kesukaan anda Garam Air secukupnya PenyagatCara membuatnya Kupas kulit Pisang hingga selesairendam.
Cara Buat Kerepek Pisang Tanduk Yang Rangup Dan Sedap Snacks Food Snack Recipes
Bahagikan setiap satu kepada 3 bahagian atau ikut keselesaan.
. Mudah ja nak buat cuba perlu sedikit kesabaran untuk berdiang tepi kuali yang panas. Gaul-gaul sikit kepek tu pastu curah air garam dalam 1 sudu. Balik-balikkan kerepek tu Sampai ianya dah kekuningan dan nampak rangup.
Sediakan bawang putih kisar dan bancuh air garam. 2Lepas itu dibasuh takut kalau2 kekotoran melekat sbb dia bergetah sedikit dan toskan. Pisang matang dibuang kulit dan terus disagat atau di slice nipis kedalam kuali dan digoreng hingga warna kekuningan.
Camane nak terang bagi faham ya. Panaskan minyak masukkan dalam dua sudu air garam dan masukkan pisang dalam tu. Goreng sampai dia garing.
Letakkan garam serbuk kunyit ajinamoto dan larutkan. Lepas dah masuk air garam tadi masukkan bawang putih yang dah siap dihiris nipis tadi dalam 1-2 sudu estimated 23 ulas tak perlu banyak nanti hilang kemanisan pisang tapi bawang putih ni la rahsia nya. Btw jom singgah baca entry latest saya tentang cara buat side income melalui perkongsian resepi masakan.
Kali ni teringin pulak nak makan ubi keledek goreng. Sukatan adalah ikut kepada selera anda. Untuk elakkan pisang tak jadi hitam masa sagat tu langsung masukan pisang dalam air biar terendam.
Ini akan memasinkan kerepek. Gaul-gaul sikit kepek tu pastu curah air garam dalam 1 sudu. Tuang air pada wadah.
Balik-balikkan kerepek tu Sampai ianya dah kekuningan dan nampak rangup. Kita buat 1 kg minyak terus dan pastikan kuali besar ye baru best nak memarut. Nasihat pakai sarung tangan kalau tak nak getah pisang melekat ditangan.
Basuh atau bilas pisang yang sudah disagat tadi hingga bersih. 4 kali bilas ya. Ambil penyagat sebaiknya penyagat untuk kerepek pisang dan sagat sedikit buah peria tadi sehingga nampak rongga dalamnya.
Goreng pisang dengan api sedang hingga berubah warna cokelat keemasan. Cuci lagi pisang yang sudah dikupas dan kemudian toskan. CARA PENYEDIAAN KEREPEK PISANG RANGUP.
Masukkan dan rendam pisang selama 1 jam. Resipi sedap dan mudah untuk Kerepek Pisang Nangka. Bila dah garing betul tapi jangan sampai hangit.
Macam mana nak tau garing bila nak angkat tu boleh dengar bunyi crispy dia berlaga antara satu sama lain. Panaskan minyak dan sagat pisang dalam kuali yang berisi minyak panas. Kerepek Pisang adalah sejenis makan ringan yang sering didapati pada musim perayaa mahupun bukan musim perayaan.
Disini kami kongsikan kepada anda Resepi. Lepas dah masuk air garam tadi masukkan bawang putih yang dah siap dihiris nipis tadi dalam 1-2 sudu estimated 23 ulas tak perlu banyak nanti hilang kemanisan pisang tapi bawang putih ni la rahsia nya. Selepas 1 ke 2 am panaskan minyak yang banyak dalam kuali.
1 Cari batang pisang nipah lepas itu ambil batang pisang tersebut. Gaul-gaul sikit kepek tu pastu curah air garam dalam 1 sudu. Cara penyediaannya sama sahaja dengan pisang goreng di mana ubi keledek dicelup tepung dan digoreng sehingga garing.
Dengan menggunakan perkhidmatan. Pisang yang telah siap digorengkan ditoskan kemudian disejukkan. 4Setelah minyak panas sagat pisang terus ke dlm kuali.
Lihat cara memasak resipi ini Diterbitkan oleh. Balik-balikkan kerepek tu Sampai ianya dah kekuningan dan nampak rangup. Lepas dah masuk air garam tadi masukkan bawang putih yang dah siap dihiris nipis tadi dalam 1-2 sudu estimated 23 ulas tak perlu banyak nanti hilang kemanisan pisang tapi bawang putih ni la rahsia nya.
Kemudian campurkan dengan air. Mula-mula sekali ambik batang pisang dari belakang rumah atau tepi rumah. Mula-mula sekali kupas pisang dan rendamkan dengan air garam.
Kemudian sediakan air dalam besen. Balik-balikkan kerepek tu Sampai ianya dah kekuningan dan nampak rangup. Kupas pisang kemudian sagat sampai habis.
Boleh juga sagat dalam bekas lain siap-siap. Cara Nak Buat Kerepek Ubi Kayu Pedas. Tuangkan air ke dalam wadah masukkan kapur sirih aduk rata.
Atau pun boleh juga tumbuk bawang putih dengan garam. Pisang nangka dari kebun en. Kalau rumah kampung memang senang nak dapatkan batang pisang ni.
Lepas dah masuk air garam tadi masukkan bawang putih yang dah siap dihiris nipis tadi dalam 1-2 sudu estimated 23 ulas tak perlu banyak nanti hilang kemanisan pisang tapi bawang putih ni la rahsia nya. Teknik teknologi makanan untuk buat kerepek pisang adalah minyak dimasukkan kedalam kualiti dan dipanaskan hingga benar - benar panas. Ini kerana rasa enak dan kerangupan kerepek pisang itu membuatkan ramai yang menggemarinya.
Gaul-gaul sikit kepek tu pastu curah air garam dalam 1 sudu. Angkat dan tiriskan lalu letakkan ke wadah kering lainnya. Hiris nipis batang pisang dan rendamkan dalam besen berisi air tersebut.
Cuci pisang kupas buang kulit. Panaskan dahulu minyak sehingga ia agak panas. Masukkan kapur sirih aduk rata.
Tiriskan dan letakkan pisang di wadah kering lainnya. Dulu2 masa zaman sekolah selalu buat kerepek pisang time weekend. CARA PENYEDIAAN KEREPEK BATANG PISANG.
Saiz Panjang terpulang kepada kita. Biarkan pisang itu terendam sekitar 1 ke 2 jamjangan lama sangat nanti kerepek hampa jadi masin sangat. IKLAN 2 Buang kulit batang pisang nipah tersebut kerana ia akan memberi rasa kelat dan juga pahit 3 Rendam batang pisang nipah yang telah dibuang kulitnya dan bilas sehingga bersih.
Peringatan jangan tunggu sehingga ia berasap. Canaikan doh bawang dan marjerin yang dipotong tadi secara berasingan. Rendam pisang selama 1 jam.
Setelah itu taburi garam. Rendamkan seberapa seketika sehingga menati untuk diparut. Goreng Untuk memulakan proses menggoreng anda memerlukan lebih kurang 1 liter minyak masak.
Jika nak masin pada rasa. Ambil lapisan yang kedua dan seterusnya. Ni resepi kerepek pisang akak pun boleh share jugak utk dapatkan side income.
Pastikan pisang terapung dan perlu minyak yang banyak. Kalau tak nak letak garam pun takpe kalau nak masin sikit pun ikut pilihan anda juga. 3Sediakan minyak dan panaskan di dalam kuali.
Ambil setengah cawan air. Basuh bersih peria dan toskan airnya. Cara bikin keripik pisang keju.
Sekarang anda boleh masukkan pisang ke dalam kuali. Kupas kulit lalu iris tipis pisang. Akak buat kerepek untuk kudap-kudap waktu mengopi.
Goreng pisang di api sedang hingga berubah warna kecokelatan. Kupas kulit pisang lalu iris tipis. 1 genggam garam kasar Minyak untuk menggoreng secukupnya 300 gram gula aising 50 gram garam kisar Gula aising dicampur bersama dengan garam kisar dan dikacau sebati.
Untuk menghasilkan kerepek pisang ini sangatlah mudah anda dirumah pon boleh membuat nya. Taburi garam lalu aduk rata. Kemudian ambil bekas atau besen dan masukkan air secukupnya.
Cara Penyediaan Resepi Kerepek Pisang Istimewa.
Keripik Pisang Ide Makanan Cemilan Makanan Jalanan
Kerepek Gunting Makanan Dan Minuman Ide Makanan Makanan
Kentang Crispy Makanan Dan Minuman Makanan Mudah Makanan Buatan
Wanita Ini Kongsi Cara Cara Nak Buat Kerepek Batang Pisang Yang Rare Dan Rangup Pisang Batang Makanan
Belum ada Komentar untuk "Cara Nak Buat Kerepek Pisang"
Posting Komentar